De hotels

in de Azoren

Geschiedenis van Salou
Enkele eeuwen later werd Salou overgenomen door zeerovers. De stad stond bekend als een piratennest. Vanwege de groeiende onveiligheid vertrokken veel bewoners uit het Spaanse stadje. De bisschop van Tarragona besloot in 1530 om in te grijpen. Hij liet een verdedigingstoren bouwen, de TorreVella.

In 1776 werd de kerk van Santa Maria del Mar ingezegend en een weg aangelegd die leidde van Salou naar Reus. In de periode vlak hierna werd Salou steeds bekender in zijn omgeving. Het succes van Salou leidde uiteindelijk tot conflicten tussen Salou en Reus.

Ontwikkeling

Salou is begonnen als een klein vissersdorpje waar langzamerhand steeds meer moderne villa’s werden gebouwd. Rond de jaren 30 van de 18e eeuw werd er in Salou een pier aangelegd en ontstond bovendien de hoofdstraat van Salou; de Barcelonastraat. Ook werd er begonnen met het bouwen van een strandhuis.

In 1865 werd een treinstation geopend in Salou. Dit was het begin van een economische groei voor het stadje dat een eeuw later een van de grootste toeristische trekpleisters zou worden. Eerst maakte de bewoners van Reus gebruik van de stranden van Salou; in 1887 werd er een klein stoomtreintje , Carrilet genoemd, in gebruik genomen om mensen van Reus naar het strand te brengen. Rond deze tijd bouwden steeds meer rijke edellieden prachtige villa’s in Salou, deze villa’s kun je nog steeds bewonderen en wel aan het begin van de boulevard. De prachtige natuur in de omgeving en de aangename zachte temperatuur het hele jaar door hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer toeristische bestemmingen kwamen in Salou.

In de 20e eeuw werden de mooie stranden van Salou ontdekt door toeristen. Al snel werden er meer faciliteiten gebouwd om de vakantiegangers te herbergen; hotels, appartementen en campings waar de jongeren konden overnachten als ze terugkwamen van het uitgaan. Ook werden er pretparken gebouwd zoals Port Adventure en Costa Caribe. De stad is tot vandaag niet gestopt met groeien, en dat geld ook voor het toerisme.

Cultuur

Van de traditionele lokale Spaanse cultuur is in Salou zelf weinig over. Door de vele toeristen is de hele stad in zijn totaliteit gericht op de wensen van de toeristen. Deze op toeristen gerichte voorzieningen uiten zich in voornamelijk Nederlands en Engels gerichte restaurants, cafés en andere toeristische trekpleisters. De cultuur van de stad wordt dus voornamelijk bepaald door de toeristen die elk jaar opnieuw de stad overnemen. Het toerisme in Salou is niet iets van de laatste jaren, al vanaf het ontstaan van de stad trekken omliggende vakantieliefhebbers naar de stranden van deze door zonovergoten stad. De huidige cultuur van Salou wordt vooral geleid door de jongeren die in Salou komen feesten. In Salou vind je dan ook weinig musea maar wel ontzettend veel hippe clubs, de meest trendy bars en allerlei fastfood gelegenheden.

sagradafamiliaVoor wie in Salou toch wat cultuur wil zien zal even in de omgeving moeten zoeken, daar zijn enkele prachtige voorbeelden van historie te vinden. Zo is er in de TorreVella een museum te bezoeken waar je diverse kunstwerken en tekeningen kunt bekijken uit allerlei verschillende periodes. Bovendien is het een echte aanrader om een dagje naar Barcelona te gaan, in één dag zie je hier zo ontzettend veel kunst en cultuur dat je de rest van de week ongegeneerd op het strand kunt liggen. Barcelona staat bekend als één van de grootste cultuursteden van Europa. Zo heeft de wereldberoemde Gaudi de meest prachtige werken achtergelaten in Barcelona, waaronder natuurlijk de Sagrada Familia kerk.

 Economie

De belangrijkste inkomstenbron van Salou is duidelijk het toerisme. Het is lastig voor te stellen dat Salou is ontstaan uit een klein vissersdorpje met zo’n 400 inwoners. Voor de komst van de vele toeristen leefde Salou dan ook op de handel, die met name gericht was op verse vis.

De eerste toeristen kwamen uit de omgeving van Salou en gingen via Reus met de tram naar Salou. Het klimaat en de prachtige natuur in en om Salou hebben ervoor gezorgd dat Salou altijd een favoriete bestemming is geweest voor mensen die op zoek zijn naar ontspanning. Vanaf de 20e eeuw is Salou flink gaan groeien. Deze urbanistische groei is veroorzaakt door het toerisme, en tot op de dag van vandaag niet gestopt. Er is dus voor veel horecagelegenheden en bedrijven gericht op toerisme spraken van seizoenswerk. Hoewel ook in de winter zonliefhebbers Salou bezoeken wordt het meeste geld natuurlijk in de zomer verdiend.